Gemeente Lommel

"De jeugd van tegenwoordig"

22 juli ’19 (ma)
De uitspraak "De jeugd van tegenwoordig" kent iedereen. We willen wel eens weten wat de grootste verschillen zijn tussen vroeger en nu. Hiervoor zijn we ten rade gegaan bij enkele bewoners van de assistentiewoningen van WZC Kapittelhof.

Het rijbewijs bijvoorbeeld, dit is heel anders als vroeger. Men wil dit zo snel mogelijk behalen zodra men achttien is. Er gaat een theoretisch- en praktijkexamen aan vooraf. Vroeger kon je een rijbewijs gaan afhalen bij de gemeente zonder dat men daar een test voor moest afleggen. Ze oefenden op hun eigen om het rijden onder de knie te krijgen. Toch hadden niet veel mensen een auto. Dit was een dure kost en als er al één was, ging de man hiermee de baan op. Het meeste werd te voeg of met de fiets gedaan. Er werden heel wat kilometers afgelegd.

Naar school gaan was geen evidentie. Er waren gezinnen met 7 tot 12 kinderen waardoor er maar enkele konden studeren. De meeste gingen op hun 14de werken. Als je dat vergelijkt met nu, de meeste studeren verder na hun 18de en mogen zelf kiezen wat ze studeren. Je kon je destijds niet voorstellen dat er vrouwen waren die "mannenwerk deden".

Bij veel bewoners is in het gesprek terug gekomen dat het geloof aan belang inboet. Vroeger was iedereen in de kerk aanwezig ongeacht of het om het geloof zelf ging of niet, het werd van de mensen verwacht. Veel christelijke ritualen zoals communie, vormsel, trouwen, kerstmis, kennen wij als een feest met muziek, cadeaus, veel eten en familie. De kerk speelt hier nog maar een kleine rol.

De oorlog kwam ook in heel wat gesprekken terug. We zien nu veel oorlog op tv, maar gelukkig hebben we het nog nooit van dichtbij meegemaakt zoals vroeger. Logisich dat het op veel bewoners een grote inpak heeft gehad.

De technische evolutie die volgde op de oorlog was niet te stoppen. De ene uitvinding volgde de andere op. Het leven werd veel gemakkelijker en met meer luxe. Onze generatie kan zich een leven zonder deze uitvindingen niet mer voorstellen.

We kunnen dus wel zeggen dat er veel veranderd is.

 

Bron: klepperman mei-juni 2018
          Artikel Assistentiewoningen p18

Nieuwsoverzicht
Kerk Kolonie

Openingsuren & contact

Woonassistente ZorgGroep Lommel

adres
Kapittelhof 13920 Lommel
Tel. tel.
011 397 113
e-mail
anne.vanderhoydonks@zorggroeplommel.be

Deel deze pagina