Gemeente Lommel

Zorg dat je niets mist door de griep

24 september ’19 (di)
Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

VOOR WIE IS EEN GRIEPVACCINATIE BELANGRIJK?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
  • Iedereen ouder dan 65 jaar.
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling.
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking.
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

WANNEER LAAT JE JE VACCINEREN?

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

HOE LAAT JE JE VACCINEREN?

Vraag een voorschrift aan je arts en haal het vaccin bij de apotheker. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen

DENK OOK EENS AAN EEN PNEUMOKOKKENVACCIN.

Ben je ouder dan 65 of chronisch ziek? Dan heb je ook meer risico op een longontsteking of bloedvergiftiging door pneumokokken, zeker als je griep krijgt. Raadt je arts je een griepvaccin aan? Bespreek dan of het aangewezen is om je ook tegen pneumokokken te laten vaccineren. Dit vaccin wordt niet terugbetaald, maar moet niet elk jaar herhaald worden. Een deel van de kosten kan je mogelijk terugkrijgen via je aanvullende ziekteverzekering. Vraag hiervoor een attest bij je apotheker.

MEER INFO?

Praat erover met je arts of apotheker,
of surf naar laatjevaccineren.be

 

Bron: https://www.laatjevaccineren.be/

Nieuwsoverzicht
Laat je vaccineren

Openingsuren & contact

ZorgGroep Lommel

adres
Kapittelhof 13920 Lommel
Tel. tel.
011 399 799
Fax fax
011 399 767
e-mail
info@zorggroeplommel.be

Deel deze pagina